Stagiaires en bol leerlingen in de dementie zorg verdienen een rots in de branding, ja toch?
Willen we deze broodnodige zorgverleners van onze toekomst behouden?
Als je jongeren wilt inspireren om in de ouderen zorg te gaan werken, denk ik dat er iets moet veranderen in de begeleiding van stagiaires. In de zorg. Er is te weinig tijd en ik denk daarom te weinig inlevende empathische begeleiding om dat te kunnen doen.
Hoe kan dat? en waar ligt dit aan Ik heb me daar in proberen te verdiepen.
Ik vind het jammer dat er te weinig wordt geïnvesteerd in intensieve begeleiding.
Heb ook wel een aantal navragen gedaan en het stelt me treurig. In mijn observatie tijdens periodes van de jonge zorgverleners wordt er al veel gevraagd. Bij het begeleiden en verzorgen van mensen met dementie wordt er nog al wat van je gevraagd.
Wat ik zie is dat zij te snel moeten mee draaien in het team. Er wordt veel van ze gevraagd en verwacht. Dan te bedenken dat velen nul ervaring hebben met dementie.
Dan heb je intensieve begeleiding nodig, zeker als het gaat om de bejegening bij mensen met dementie.
Een stage begeleider is vaak niet op dezelfde dagen werkzaam als de stagiaire.
Ik denk dat als je meer tijd en intensievere één-op-één begeleiding investeert, dat het contact en communicatie ten opzichte van de zorg sterk zal verbeteren en er een fijne hechte band ontstaat tussen begeleiders en stagiaires en het team. De stagiaire zal graag willen blijven in het team waar zij zich veilig kunnen ontwikkelen.
Waar begeleiders een rots in de branding zijn en veiligheid bieden te midden van alle mannen en vooral vrouwen met meningen. Ga er maar aanstaan als 18 jarige! Het is zo belangrijk dat zij zich veilig voelen en hun fouten mogen maken want dat is nog vaak een dingetje. Empathie is niet alleen voor een bewoner heel belangrijk ook voor onze jonge leerlingen is dit ook zeker extra gewenst. zeker als we ze willen behouden in deze schaarste op de arbeidsmarkt koesteren zouden we ze moeten!!!!
Feedback
Feedback ontvangen dat weet iedereen dat is soms lastig. Zeker als je nog jong bent, en de manier waarop je feedback krijgt speelt daar ook een grote rol in. Niet iedere verzorgende heeft er geduld voor en is even tactisch, maar zou zich toch wat meer moeten inleven in een jonge leerling die heel wat te leren heeft in situaties en omgang met de dementie
Communiceren
Wat ook begeleiding verdiend is leren communiceren met collega’s . Hier is naar mijn mening nog veel te winnen. Vaak is binnen een team ook nog de nodige vaardigheid communiceren een dingetje maar heel belangrijk dit samen levendig te houden.
Ik zou graag de leefplezier methode ook omgezet zien worden naar de werkplezier methode,
Wat in houd dat wij collega's maar zeker de stagiaires ook goed willen leren kennen. en hun welzijn waarborgen. Waar wordt jij als stagiair blij van en hoe kunnen wij, jouw collega’s je helpen zodat je een prettige en fijne tijd in ons midden en onze bewoners beleefd en je uiteindelijk nooit meer weg wilt!
Reacties
Een reactie posten