Wat is de kracht van een werkend team die zorg dragen voor een huis vol bewoners met een vorm van dementie door de dag heen?
Heerst er onrust, verveling, ontspanning of angst hoe is de sfeer?
Belevingsgericht werken is belangrijk als je werkt met mensen met dementie, individueel maar ook zeker ook een hele belangrijke samen de neuzen de zelfde kant op.
Samen afstemmen op wat op de dag nodig is voor een fijne en ontspannen sfeer.
Maar wat is nodig? Elke collega heeft daar zo zijn eigen kijk op. Dat is soms lastig maar heeft ook veel voordelen. Als je deze krachten weet te bundelen kan het belevingsgericht samenwerken mooie momenten opleveren.
Lastig is het als iedereen zijn eigen ding doet en er geen afstemming is.
Tuurlijk zijn er duidelijke taken.
De adl verzorgen het ontbijt verzorgen en de was verzorgen, familieleden ontvangen en begeleiden.
Tussen deze belangrijke taken door is de belangrijkste taak aandachtig zijn voor de mens met dementie, de bewoner. Of te wel als team samen te blijven observeren wie heeft op dit moment de aandacht nodig om zich veilig , nuttig, gezien of gehoord te voelen.
Daarop blijven observeren en reageren kan zoveel onrust besparen. Leer de bewoners ook kennen in de samengestelde groep mensen die ineens samen moeten leven.
Aandachtig voor het Non-verbale, lichaamstaal blijven lezen is cruciaal als je werkt met mensen met dementie.
Mensen die onrustig gedrag vertonen zo snel mogelijk uit een situatie halen, eventueel met behulp van een collega die voor afleiding zorgt. probeer daarna samen te onderzoeken wat ging er aan vooraf ? Wat gebeurde er? Wat zie je?
Wat was de beleving van de onrustige bewoner op dat moment en hoe reageerde de anderen?
Als je dit voorval samen hebt besproken zou het zomaar kunnen dat het de volgende keer voorkomen zou kunnen worden.
Deze manier van intensief met elkaar overleggen is belangrijk om bijvoorbeeld rust in de groep te behouden waardoor de fijne en sfeer die je met elkaar hebt gecreëerd te behouden en je snel weet in te grijpen door gezamenlijke observatie.
Complimenten hierin als collega’s naar elkaar, is van belang in het belevingsgericht samenwerken. Dit wordt nog weleens vergeten maar is zo van belang! Laat weten als je ziet als iemand iets op een creatieve weet op te lossen.
Wees ook nieuwsgierig naar die oplossing.
Of als juist iets niet lukt, je de poging waardeert en durf dan de vraag te hoe doe jij dat dan? We blijven mensen, mensen met liefde voor de mens met dementie.
Empathie is niet alleen voor de bewoners geweldig, ook voor elkaar. Het helpt en tilt je hogerop en geeft vertrouwen. Iedereen zou toch in zo een belevingsgericht team willen werken!
Reacties
Een reactie posten