Doorgaan naar hoofdcontent

Onbegrepen gedrag Verdediging’ s mechanisme ? ….. jazeker!

Onbegrepen gedrag Verdediging’ s mechanisme ? ….. jazeker!
Werken met mensen met dementie is een keus en werkt het best als je het vanuit je hart doet. 
Je zal je eigen inlevingsvermogen moeten blijven aanspreken en onderzoeken.

Ze begon ineens te slaan!
Hij werd zo boos en balde  zijn vuist!
Kijk nou! Ze schopt me!
Ze spuugde ineens in mijn gezicht!
Ze kneep me ineens in mijn armen!
Hij reed keihard op me in met zijn rollator!

Ik heb ze meegemaakt en nog, verbaasde gezichten maar ook boze collega’s, die vol ongeloof in hun ogen vertelde wat hun was overkomen. Ook ik kreeg ooit een stomp in mijn gezicht van een dame die ik ervan weerhield om over een hek te willen klimmen. Ook al eens  gemene kneep met lange nagels in mijn arm. Omdat het hemd zo nodig uit moest. Dagen was het blauw en herinnerde het aan de situatie met de dame die zich door mij bedreigd voelde.
En ja dat is schrikken!! En tegelijkertijd waren deze ervaringen grote leer momenten voor mij  geweest.

*Als iemand niet uit bed wil? aangespoord wordt eruit te komen.
*Toch met enige druk kleding aan of uit trekken?
*Iemand is angstig/ boos en duwt je weg , toch doorpakken? 
*Met twee mensen de zorg willen geven terwijl iemand niet begrijpt wat ze komen doen? Bedreigend of niet?
Als iemand niet wil douchen?

Op deze momenten is het onbegrepen gedrag toch te begrijpen?
Werken met dementie vereist voortdurende reflectie op je eigen handelen en gedragingen.
Als je even geen ingang hebt en geen idee hoe te handelen, is echt geen schande. 
Ik merk dan weleens schaamte  en heb al veel excuses gehoord in de afgelopen jaren. Het is juist zo fijn om met elkaar te sparren hoe gaan we dat aanpakken.
Ook over je ego heen stappen en je collega de vraag durven stellen”waardoor het hem of haar wel lukt!  
Hier is een wereld in te winnen, echt!
Want ga je zelf eens na of je dit weleens dacht “hoe krijg hij of zij dat wel voor elkaar? Maar juist niet de meest belangrijke vraag durft te stellen!
Het is niet erg als het niet lukt dit is zo menselijk. Vraag het de volgende keer gewoon! Ervaar hoe het jou de volgende keer ook gaat lukken. Een win win toch? Waarom doen of durven mensen dit vaak niet…..
Ik heb me dit vaak afgevraagd. Toen ik net begon te werken met dementie ,weet ik nog goed dat het als falen voelde als als ik een weigering of agressie tegen kwam. Eerst heb je het er niet over maar later wilde ik het weten en stapte op mijn collega’s af om te willen weten wat hun strategische aanpak was bij desbetreffende bewoners. Het heeft me veel gebracht en had goed door dat als je faalt daar alleen maar van kan leren als je dit durft te bespreken. Voor mij een belangrijke les die ik iedereen die met dementie werkt van harte aanraad. Je wordt er sterker en professioneler door.


Bij weerstand ontstaat gedrag.
Als iemand niet wil of het niet begrijpt, is het van belang ten eerste dit te respecteren.
De actie die dan volgt is geduld en creatief denken en je inlevingsvermogen activeren.
De kunst van het afleiden inzetten.
En soms gewoon even weggaan, vervolgens met liefde je nieuwe strategie in zetten omdat je weet dat het om Dementie gaat.

En heel soms is doorpakken weleens nodig dat weet ik ook maar reken dan ook op dit vooral ontstane begrijpelijk gedrag om dan rustig te blijven zonder geïrriteerd te raken omdat je weet hoe het werkt in het brein bij dementie.
Daarna is het van grote zorg de band weer zo snel mogelijk te herstellen zodat het gevoel van veiligheid en warmte weer rust kan brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

SAMEN Belevingsgericht Samenwerken !

Wat is de kracht van een werkend team die zorg dragen voor een huis vol bewoners met een vorm van dementie door de dag heen?  Heerst er onrust, verveling, ontspanning of  angst hoe is de sfeer?  Belevingsgericht werken is belangrijk als je werkt met mensen met dementie, individueel maar ook zeker ook een hele belangrijke samen de neuzen de zelfde kant op. Samen afstemmen op wat op de dag nodig is voor een fijne en ontspannen sfeer. Maar wat is nodig? Elke collega heeft daar zo zijn eigen kijk op. Dat is soms lastig maar heeft ook veel voordelen. Als je deze krachten weet  te bundelen kan het belevingsgericht samenwerken mooie momenten opleveren. Lastig is het als iedereen zijn eigen ding doet en er geen afstemming is.  Tuurlijk  zijn er duidelijke taken. De adl verzorgen het ontbijt verzorgen en de was verzorgen, familieleden ontvangen en begeleiden. Tussen deze belangrijke taken door is de belangrijkste taak aandachtig zijn voor de mens met dementie, de be...

Ach dat deed me weer aan vroeger denken.

Hieronder heb ik vanuit een bewoner geschreven. Een Amsterdammer met zijn mond niet op de verkeerde plek zoals ze dat vaak zeggen. Een man die wat op zichzelf is en af en toe seksuele uitingen heeft naar vrouwelijke collega’s. Die dit vaak lastig vinden om mee om te gaan. Maar als je oprecht aandacht schenkt en nieuwsgierig bent naar zijn leven en waar hij van houd komen er mooie verhalen. Dit moet wel gestimuleerd en dat lukt soms als je reminiscentie inzet, zoals ik na zijn verhaal beschrijf . Ik hou van.lekker eten en koffie met een  sigaretje  En op gezette tijden m'n borreltje dan geniet ik optimaal. Ik Houd alles van een afstandje in de gaten zeg niet zoveel,maar ik hoor alle verhalen aan. Ik vind alles niet zo interessant wat de dames aan hun  tafel allemaal te vertellen hebben, maar ik voel wel dat ik er bij hoor en dat is prettig. ik hou van muziek en plaatjes draaien.  Zo fijn als ze er één voor me opzetten. Ik had eerder zelf een platenspeler ik draaide gr...

Ga er maar aan staan als 18 jarige!

Stagiaires  in de (dementie) zorg … Als je jongeren wilt inspireren om in de ouderen zorg te gaan werken, denk ik dat er iets moet veranderen in de begeleiding van stagiaires. In de zorg. Er is vaak te weinig tijd en ik denk daarom te weinig inlevende empathische begeleiding om dat te kunnen doen. Ik heb me de afgelopen jaren weleens afgevraagd  waarom er zo weinig zijn gebleven! Hoe kan dat? en waar ligt dit aan? Ik heb me daar in proberen te verdiepen.  Naar mijn mening wordt er te weinig geïnvesteerd in intensieve begeleiding. Ik heb  ook wel een aantal navragen gedaan aan stagiaire ‘s aan het einde van de periode. Op op mijn opleiding hoorde ik verhalen aan en was nieuwsgierig . Het stelt me treurig wat ik weleens te horen kreeg. In mijn observatie tijdens periodes van de jonge zorgverleners wordt er al veel gevraagd. Bij het begeleiden en verzorgen van mensen met dementie, wordt er nog al wat van je gevraagd. Wat ik zag en hoorde is dat zij veelal  te snel ...

Ga jij maar op vakantie en ik hoor iets treurigs in haar stem…

Het is zondag en mijn laatste werkdag voor mijn zomervakantie is aangebroken. Ik rijd het terrein op en parkeer mijn auto. Met dat ik uitstap zie ik haar tussen de struiken door bij de grote boom voor ons woonhuis. Even snap ik niet wat ze er aan het doen is. Dan zie ik het, ze is hevig aan het spitten in de kurk droge grond. De stofwolken dansen langs haar heen. Blauwe beschermings handschoenen hebben de schop stevig vast.  Ik bekijk het schouwspel een tijdje en ik bedenk wat een krachtige enegie heeft deze pittige 87 jarige dame met dementie nog.  Haar dementie krijgt steeds meer macht over haar brein. Ze heeft het zelf steeds meer in de gaten maar wil het met geen mogelijkheid onder ogen zien. Als iets niet lukt ligt dit steevast niet aan haar. Deze momenten komen steeds frequenter voor. Boze reacties die niet kloppen. Ze vertoont dan steeds meer façadegedrag en gaat dan Confabuleren, wat betekend, het opvullen van gaten in het geheugen met fantasie. Maar vijf minuten later...

Muziek is magisch ❤️

  De wereld gaat vaag aan mij voorbij. Ik ben er wel? maar het blijft stil in mij. Dan hoor ik mijn muziek. En kijk dan eens naar Mijn mimiek! Mijn rimpelige huid, Ziet ineens stralen uit. Mijn lichaam begint te leven.  muziek kan mij die kracht te geven. Ach laat het me nog vaak horen En mijn liefste herinneringen worden opnieuw geboren. Met muziek spreek je mijn hartenziel aan. En er komt een grote glimlach op mijn gezicht te staan. Laat muziek in mijn laatste jaren ……De stilte in mij doen vervagen!                                  P@uline