Doorgaan naar hoofdcontent

Verborgen ik, dat ben ik ( schuifelend onderweg)



Haar achteruitgang raakt me Tegelijkertijd weet ik dat zij er zelf geen weet meer van heeft. Haar boven brein is volledig vervaagt dus het geheugen en het denkende brein werken niet meer. Het onderbrein (ook wel het emotionele brein genoemd) is overgebleven.  
Zie onder mijn blog de mooie uitleg over het brein met dementie, van Anneke van der plaats

Zij leeft in het hier en nu zonder idee van tijd en geen idee waar zij zich bevind. Het hier en nu wordt afgewisseld met angst, blijdschap, boosheid en  bedroefdheid.

Herkenning die ik zie en voel is er nog steeds, maar het wordt troebel. Ik heb haar leren kennen toen zij zich nog met woorden kon uitdrukken. Die tijd is voorbij en ik zal het met mijn 5 jaar opgeslagen informatie moeten doen. Haar welzijn hangt nu totaal af van wie haar mag begeleiden.


Blog…

              Verborgen ik, dat ben ik.


Ik leef van emotie naar emotie.
Mijn sprekende taal is nagenoeg verdwenen, maar soms komt er een mooie zin of een woord als ik me veilig voel, veilig in elk op zicht. Veilig bij een vertrouwt gezicht, veilig op een bekende plek veilig voel ik me bij aangename warmte, want aan kou daar heb ik een hekel ik raak er door in paniek. Veilig voel ik me met herkenbare muziek.

Ik ben een lieve zorgzame vrouw en heb altijd klaar gestaan voor anderen. Van muziek wordt ik blij, zo fijn als dat voor mij georganiseerd kan worden.
 Een vriendelijke lach of een eenvoudige grap kan mij doen terug lachen, want humor heb ik echt nog wel.
Een warme knuffel dicht tegen het hart doet mij voelen dat ik me geliefd en geborgen voel het voelt warm en veilig.
Ik val geregeld in slaap op elk moment van de dag kan dat ineens  gebeuren, Geborgen ik, dat ben ik. 

Ik voel en zie als iemand me aankijkt of tegenover mij zit. Mijn hele zijn zegt me te moeten communiceren dat zit gewoon in mij. Door mijn afasie lukt me dit niet meer. Mijn taal bestaat niet meer uit zinnen het zijn deuntjes die ik dan neurie en hoe harder hoe ongemakkelijk ik mij dan voel.
Ik wil dan het liefst weg op zoek naar rust warmte en veiligheid.

Ik loop schuifelend rond en het liefst op een plek waar voor mij vertrouwde voorwerpen staan die mij houvast geven. Ik ben dan in mezelf gekeerd heb geen notie meer van mijn tijd en mijn omgeving. 
Mijn wc behoeftes komen ineens bij mij binnen met paniek en angst tot gevolg, het sein dat ik de wc op moet zoeken is vervaagd. Fijn dat op deze momenten mij de hulp wordt geboden. Ook pijn prikkels kan ik niet meer duiden en zijn letterlijk ook pijnlijke momenten. Deze momenten zijn dan ook heel zwaar, omdat mijn emoties mij dan overheersen en hulp geen optie is. De paniek is dan te groot en er is geen ruimte voor iets anders. Het liefst wil ik vluchten en bij hulp kom ik dan geregeld in verweer.
Het gevolg is  bij aandringende hulp die me heus liefdevol wordt geboden, vanuit het niets agressie kan tonen. Dit herken ik soms, zo zit ik niet  in elkaar en kan me dan soms nog excuseren. Op die momenten Laat me dan maar even met rust .neem het me vooral niet kwalijk. 
Als mijn emoties weer wat bedaren, is er weer ruimte en zal ik hulp beter accepteren. 
Maar het mooiste is om mij goed te  te lezen en te observeren zodat dat kan worden voorkomen.

Mijn handelingen kloppen niet meer en heb veel moeite met herkennen van bijvoorbeeld een tandenborstel of wat ik met de vork en lepel moet doen.
Daarom vind ik het zo fijn als deze worden gespiegeld. Doe me gerust bewegingen voor.
Het proosten en samen drinken of Tanden poetsen wat me even in beweging wordt voorgedaan. Deze momenten van spiegelen kan de automatische piloot aanzetten.
Ik ben van tijd tot tijd blijvend aan het schuifelen en ben dan zeer gebaat bij hulp om even op een prikkelarm plekje te zitten dit geeft me rust en kan mijn energie weer worden aangevuld. Om daarna weer tevreden rond te schuifelen.

Snappen hoe het brein werkt bij dementie? 
Kijk dit duidelijk uitgelegde korte filmpje van Anneke van der Plaats 
Zij die zelf nu ook dementie heeft en in een verzorgingshuis leeft…..




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SAMEN Belevingsgericht Samenwerken !

Wat is de kracht van een werkend team die zorg dragen voor een huis vol bewoners met een vorm van dementie door de dag heen?  Heerst er onrust, verveling, ontspanning of  angst hoe is de sfeer?  Belevingsgericht werken is belangrijk als je werkt met mensen met dementie, individueel maar ook zeker ook een hele belangrijke samen de neuzen de zelfde kant op. Samen afstemmen op wat op de dag nodig is voor een fijne en ontspannen sfeer. Maar wat is nodig? Elke collega heeft daar zo zijn eigen kijk op. Dat is soms lastig maar heeft ook veel voordelen. Als je deze krachten weet  te bundelen kan het belevingsgericht samenwerken mooie momenten opleveren. Lastig is het als iedereen zijn eigen ding doet en er geen afstemming is.  Tuurlijk  zijn er duidelijke taken. De adl verzorgen het ontbijt verzorgen en de was verzorgen, familieleden ontvangen en begeleiden. Tussen deze belangrijke taken door is de belangrijkste taak aandachtig zijn voor de mens met dementie, de be...

Ga er maar aan staan als 18 jarige!

Stagiaires  in de (dementie) zorg … Als je jongeren wilt inspireren om in de ouderen zorg te gaan werken, denk ik dat er iets moet veranderen in de begeleiding van stagiaires. In de zorg. Er is vaak te weinig tijd en ik denk daarom te weinig inlevende empathische begeleiding om dat te kunnen doen. Ik heb me de afgelopen jaren weleens afgevraagd  waarom er zo weinig zijn gebleven! Hoe kan dat? en waar ligt dit aan? Ik heb me daar in proberen te verdiepen.  Naar mijn mening wordt er te weinig geïnvesteerd in intensieve begeleiding. Ik heb  ook wel een aantal navragen gedaan aan stagiaire ‘s aan het einde van de periode. Op op mijn opleiding hoorde ik verhalen aan en was nieuwsgierig . Het stelt me treurig wat ik weleens te horen kreeg. In mijn observatie tijdens periodes van de jonge zorgverleners wordt er al veel gevraagd. Bij het begeleiden en verzorgen van mensen met dementie, wordt er nog al wat van je gevraagd. Wat ik zag en hoorde is dat zij veelal  te snel ...

Ga jij maar op vakantie en ik hoor iets treurigs in haar stem…

Het is zondag en mijn laatste werkdag voor mijn zomervakantie is aangebroken. Ik rijd het terrein op en parkeer mijn auto. Met dat ik uitstap zie ik haar tussen de struiken door bij de grote boom voor ons woonhuis. Even snap ik niet wat ze er aan het doen is. Dan zie ik het, ze is hevig aan het spitten in de kurk droge grond. De stofwolken dansen langs haar heen. Blauwe beschermings handschoenen hebben de schop stevig vast.  Ik bekijk het schouwspel een tijdje en ik bedenk wat een krachtige enegie heeft deze pittige 87 jarige dame met dementie nog.  Haar dementie krijgt steeds meer macht over haar brein. Ze heeft het zelf steeds meer in de gaten maar wil het met geen mogelijkheid onder ogen zien. Als iets niet lukt ligt dit steevast niet aan haar. Deze momenten komen steeds frequenter voor. Boze reacties die niet kloppen. Ze vertoont dan steeds meer façadegedrag en gaat dan Confabuleren, wat betekend, het opvullen van gaten in het geheugen met fantasie. Maar vijf minuten later...

Muziek is magisch ❤️

  De wereld gaat vaag aan mij voorbij. Ik ben er wel? maar het blijft stil in mij. Dan hoor ik mijn muziek. En kijk dan eens naar Mijn mimiek! Mijn rimpelige huid, Ziet ineens stralen uit. Mijn lichaam begint te leven.  muziek kan mij die kracht te geven. Ach laat het me nog vaak horen En mijn liefste herinneringen worden opnieuw geboren. Met muziek spreek je mijn hartenziel aan. En er komt een grote glimlach op mijn gezicht te staan. Laat muziek in mijn laatste jaren ……De stilte in mij doen vervagen!                                  P@uline