Doorgaan naar hoofdcontent

Een eerlijk gesprek en niet om de hete brei heen draaien.




Bij het eerste contact die ik heb met iemand die bij ons komt wonen. ga ik op zoek naar de verbinding. Je leert iemand kennen door in gesprek te gaan. ik wil graag weten wie iemand is , waar hij of zij vandaan komt, wat iemand raakt. Ik ben me er zo van bewust hoe letterlijk dichtbij ik kom bij deze kwetsbare mensen.

ik sta naast je als je je voor gaat stellen aan je nieuwe medebewoners, ik sta naast je als je je wast als ik je kleding aan geef, je tandpasta op de borstel vul, je droge benen insmeer met bodylotion ik sta naast je als je wakker wordt.

Een eerste gesprek begint altijd met koetjes en kalfjes maar al snel probeer ik als we alleen zijn de diepte op te zoeken. 
Ik ben dan nieuwsgierig , wat leeft er op dat moment van binnen en wat doet het met je, ineens in een andere omgeving te moeten leven?
Bij velen merkte ik op dat zij na de ingrijpende verandering in het leven met dementie en een verhuizing al dan niet vrijwillig of onvrijwillig vaak behoeftes hebben om te vertellen, een eerlijk gesprek en niet om de hete brei heen draaien.

Mijn ervaring is dat er vaak een gesprek komt die er toe doet, willen weten waar verdriet en vreugde zit. Het laten merken daar tijd voor te nemen wekt vertrouwen. Zo voelt iemand zich gezien en gehoord.
Ik leer waar ik rekening mee moet houden in onze nieuwe relatie en spreek dat ook uit.
Begrip en respect tonen voor de situatie waarin iemand zich (meestal) onvrijwillig in is terecht gekomen. 

Een gevoel van verbinding ontstaat meestal als iemand zich vertrouwd met je voelt en zich durft uit te spreken wat er van binnen afspeelt. Mensen waarderen het wanneer ik mijn verhaal of ervaringen over verdriet en vreugde deel, het geeft ze ruimte en moed ook te vertellen wat ze voelen. Op deze momenten er helemaal voor iemand te zijn vind ik zo bijzonder. De verbindingen die zijn opgebouwd blijven groeien. En al kan ik iemand het verdriet en pijn  niet wegnemen, er voor iemand zijn in moeilijke tijden  is het mooiste wat er bestaat.


Reacties

Populaire posts van deze blog

SAMEN Belevingsgericht Samenwerken !

Wat is de kracht van een werkend team die zorg dragen voor een huis vol bewoners met een vorm van dementie door de dag heen?  Heerst er onrust, verveling, ontspanning of  angst hoe is de sfeer?  Belevingsgericht werken is belangrijk als je werkt met mensen met dementie, individueel maar ook zeker ook een hele belangrijke samen de neuzen de zelfde kant op. Samen afstemmen op wat op de dag nodig is voor een fijne en ontspannen sfeer. Maar wat is nodig? Elke collega heeft daar zo zijn eigen kijk op. Dat is soms lastig maar heeft ook veel voordelen. Als je deze krachten weet  te bundelen kan het belevingsgericht samenwerken mooie momenten opleveren. Lastig is het als iedereen zijn eigen ding doet en er geen afstemming is.  Tuurlijk  zijn er duidelijke taken. De adl verzorgen het ontbijt verzorgen en de was verzorgen, familieleden ontvangen en begeleiden. Tussen deze belangrijke taken door is de belangrijkste taak aandachtig zijn voor de mens met dementie, de be...

Ga er maar aan staan als 18 jarige!

Stagiaires  in de (dementie) zorg … Als je jongeren wilt inspireren om in de ouderen zorg te gaan werken, denk ik dat er iets moet veranderen in de begeleiding van stagiaires. In de zorg. Er is vaak te weinig tijd en ik denk daarom te weinig inlevende empathische begeleiding om dat te kunnen doen. Ik heb me de afgelopen jaren weleens afgevraagd  waarom er zo weinig zijn gebleven! Hoe kan dat? en waar ligt dit aan? Ik heb me daar in proberen te verdiepen.  Naar mijn mening wordt er te weinig geïnvesteerd in intensieve begeleiding. Ik heb  ook wel een aantal navragen gedaan aan stagiaire ‘s aan het einde van de periode. Op op mijn opleiding hoorde ik verhalen aan en was nieuwsgierig . Het stelt me treurig wat ik weleens te horen kreeg. In mijn observatie tijdens periodes van de jonge zorgverleners wordt er al veel gevraagd. Bij het begeleiden en verzorgen van mensen met dementie, wordt er nog al wat van je gevraagd. Wat ik zag en hoorde is dat zij veelal  te snel ...

Ga jij maar op vakantie en ik hoor iets treurigs in haar stem…

Het is zondag en mijn laatste werkdag voor mijn zomervakantie is aangebroken. Ik rijd het terrein op en parkeer mijn auto. Met dat ik uitstap zie ik haar tussen de struiken door bij de grote boom voor ons woonhuis. Even snap ik niet wat ze er aan het doen is. Dan zie ik het, ze is hevig aan het spitten in de kurk droge grond. De stofwolken dansen langs haar heen. Blauwe beschermings handschoenen hebben de schop stevig vast.  Ik bekijk het schouwspel een tijdje en ik bedenk wat een krachtige enegie heeft deze pittige 87 jarige dame met dementie nog.  Haar dementie krijgt steeds meer macht over haar brein. Ze heeft het zelf steeds meer in de gaten maar wil het met geen mogelijkheid onder ogen zien. Als iets niet lukt ligt dit steevast niet aan haar. Deze momenten komen steeds frequenter voor. Boze reacties die niet kloppen. Ze vertoont dan steeds meer façadegedrag en gaat dan Confabuleren, wat betekend, het opvullen van gaten in het geheugen met fantasie. Maar vijf minuten later...

Muziek is magisch ❤️

  De wereld gaat vaag aan mij voorbij. Ik ben er wel? maar het blijft stil in mij. Dan hoor ik mijn muziek. En kijk dan eens naar Mijn mimiek! Mijn rimpelige huid, Ziet ineens stralen uit. Mijn lichaam begint te leven.  muziek kan mij die kracht te geven. Ach laat het me nog vaak horen En mijn liefste herinneringen worden opnieuw geboren. Met muziek spreek je mijn hartenziel aan. En er komt een grote glimlach op mijn gezicht te staan. Laat muziek in mijn laatste jaren ……De stilte in mij doen vervagen!                                  P@uline